Thursday, July 8, 2010

Vitamíny v péči o pleť 2. Vitamíny skupiny B


Vitamín B2
Vitamín B2 je známý také jako riboflavin je velmi důležitý nejen pro kvalitní pleť, ale i pro rty a nehty. Nedostatek reboflavinu se projevuje popraskanými koutky. Naštěstí existuje velká řada potravin, které riboflavin obsahují. Mezi tyto potraviny patří mléčné produkty, maso, vnitřnosti, luštěniny, obilniny, vejce a další.

Vitamín B3
Vitamín B3 nebo-li Niacin určitě nepatří k těm nejznámějším vitamínům, avšak je pro pleť zásadně důležitý. Nedostatek tohot vitamínu může mít někdy skutečně katastrofální důsledky. Osoboy trpící jeho nedostatkem mohou mít různé kožní záněty, vyrážky nebo exémy. Jestliže ho chcete mít dostatek, pak se určitě nevyhýbejte potravinám jako jsou játra, luštěniny nebo maso.

Vitamín B5
Vitamín B5 je kyselina panthotenová. Nedostatek tohoto vitamínu se projevuje podrážděností kůže a infekcí s tím spojených. Stejně jako vitamín B3 pomáhá předcházet vysoušení pokožky. Najdete ho jako jiné vitamíny skupiny B v játrech, vejcích, mléku nebo kvasnicých. Sem patří každému jistě velmi dobře známí panthenol, což je provitamín B5. Panthenol pokožku zklidňuje a zvláčnuje, používá se v široké škále kosmetických přípravků. Je vhodné jej použít před i po opalování. Je vhodný když se spálíte na slunci, ale na "obyčejné" popáleniny.

No comments:

Post a Comment