Sunday, May 16, 2010

Přírodní péče o pleť


Kůže je největší orgán těla a zdravě vypadající kůže je základním předpokladem krásy, protože krása je něco čeho se lidé snaží docílit už od počátku lidské kultury, je pochopitelné, že stejně dlouhou dobu známe také péči o pleť. V dávných dobách samozřejmě neexistovaly moderní kosmetické laboratoře a salon takže se jednalo o přírodní péči o pleť. To je velkou výhodou přírodní péče o pleť i dnes, neboť právě přírodní péče o pleť se používá už tisíce a díky tomu jsou s ní obrovské zkušenosti. Definice přírodní péče pleť je velmi jednoduchá. Přírodní péče o pleť je založená pouze na přírodních zdrojích, bez použití umělých chemických látek a je zpracována takovým způsobem, který nemění zásadně vlstnosti těchto ingrediencí.

Historie přírodní péče o pleť

Je velmi pravděpodobné, že péče o pleť sahá až k počátkům lidstva, no nejstarší dochované důkazy sahají asi 6 tisíc let do minulosti do oblastí dnešní Číny a Blízkého Východu. Značnou péči o pleť se také prokazatelně věnovali obyvatelé starého Egypta. Základními ingrediencemi v přírodní péči pleť byly a jsou. Heřmánek, olej z čajovníku, habr, aloe vera, včelí vosk, jojoba, šípek a další.

Základní rozdělení přírodní péče o pleť je:

Medová
Med obsahuje přírodní antioxidanty, působí antimikrobiálně, má schopnost zadržovat vlhkost. Med pomáhá pokožce poškozené sluncem a blahodárně působí na pokožku unavenou.
Ajurvéda v péči o pleť

Podle ajurvédy existuje sedm typů pleti: Vata,Pitta,Kapha,Vata-Pitta,Vata-Kapha, Vata-Pitta-Kapha. Podle ajurvédy je péči o pleť velmi důležitá dieta, cvičení, životní styl a doplňky podle typu pleti. Přístup k péči o pleť v ajurvédě je holistický a zahrnují mysl, tělo i duši. Ajurvéda v péči o pleť používá hlavně tyto přísady: med, habr, kaštan, vlašský ořech, mandlovník, olej z vinných semínek, okurka, gingko biloba, kukuřičnou mouku, kokosový olej, kakao, aloe vera, jíl, avokádo, mrkev..

Máslovník

Toto "máslo" se získává ze stromu karite. Používá se jako zvlhčovač a změkčovač.

Vodní řasy

Vodní řasy jsou výborný zvlhčovač. Řasy mají velkou schopnost emulgovat olej, takže kůže není tak mastná. Používá se například Chlorella, která odstraňuje zhrohovatělou kůži a kožní maz.

Jojoba

Jojoba je přírodní zvlhčovač, její olej se podobá oleji z velryb. Jojoba je ve skutečnosti tekutý vosk, který se stává v pokojové teplotě pevným. Jojoba normalizuje Ph pokožky.

Přírodní kosmetika se v péči o pleť používá z toho důvodu, že existuje mnoho lidí, kteří jsou alergičtí na různé chemické látky v kosmetických přípravcích, právě pro tyto lidi může být řešením 100% přírodní kosmetika.

No comments:

Post a Comment