Friday, July 15, 2011

Je opalování vždycky škodlivé?

Přílišné opalování skutečně není pro vaši pleť dobré a také spojitost mezi slunečním zářením a rakovinou kůže již byla dávno prokázána, je však velmi dobré vědět, že vystavování se slunci má i velké množství velmi pozitivních efektů pro vaši kůži a pro vaše celkové zdraví. protože jsme na webu péče o pleť, tak je velmi důležité zde zmínit například to, že má velmi příznivé účinky v boji proti akné. Každý, kdo má s akné zkušenosti si toho jistě už dávno povšiml, že v létě je naše kůže, pokud je vystavována dostatečně slunečnímu záření mnohem méně k akné náchylná.
V posledních letech jsme svědky velmi silné kampaně proti opalování a z určitého pohledu je to dobře, přílišné opalovaní prostě bez diskuze nebezpečné je. No začíná nám vznikat opačný problém, někteří lidé mají již ze slunečních paprsků takový strach, že se Slunci, dárci života na Zemi, nevystavují vůbec, to je ale velká chyba.
Pokud je kůže člověka vystavena slunečnímu záření, začne vytvářet vitamín D. Již nyní víme, že je tento vitamín pro člověka naprosto nutný, no věda ještě stále toho ví o procesech v lidském těle velmi málo a tak se i vitamín D pravděpodobně podílí i na mnoha procesech o kterých ještě nic nevíme. Nedostatek vitamínu d se může projevit depresemi, dokonce může způsobit Alzheimera a patrně mnoho dalších problémů, o kterých zatím vůbec nevíme, že jsou s vitamínem D spojeny. V dvou studiích, v jedné ze Švédská a druhé z Francie, které se účastnily desetitisíce žen, se dokonce prokázalo, že dostatek vitamínu D snižuje pravděpodobnost rakoviny prsu (nejvíce rozšířená rakovina u žen) o 43%.
Z toho tedy plyne poměrně jednoduché ponaučení, pokud se bude nějak extrémně opalovat, můžete mít rakovinu kůže, pokud se naopak slunci budete vyhýbat úplně, značně vzroste riziko rakoviny prsu. Nevím co z toho je horší, ale asi jako vždycky bude nejlepší zlatá střední cesta. Panika posledních let, díky které se miliony lidí slunečnímu záření prakticky vyhýbají tak zcela jistě není na místě, protože může být paradoxně ještě více škodlivá.